DSLR menggunakan CCD (Charge Coupled Device) atau CMOS (Combined Metal Oxide Semiconductor) untuk mengesan imej cahaya yang masuk menerusi lens. Dari CCD atau CMOS inilah imej foto akan dihanya bacaannya ke memori kad.

CCD mengesan imej yang disentuh cahaya apabila aperture terbuka pada lens. Cahaya yang membawa imej itu tersentuh akan disusun secara cas lalu akan dihantar untuk dibaca pada memori kad. CCD membaca susunan piksal dari analog ke digital.

CMOS membaca seperti CCD namun ia membaca sekali gus. Cip CMOS lebih pantas membaca imej jika dibandingkan dengan CCD.

Dalam fotografi digital lebih mudah difahami, imej dirakam dengan sentuhan yang cas pada paparan CCD mahupun CMOS.

Harus diingatkan DSLR tidak merakam dua jenis pengimejan. DSLR hanya merakam menerusi CCD atu CMOS

Sebenarnya proses fotografi digital sudah lama tercipta setelah scanner tercipta pada komputer. Gambar-gambar filem di imbas (scan) dari kertas foto mahupun negatif atau slaid. Malahan waktu itu gambar yang diimbas boleh dimasukkan ke e-mel,laman web, persembahan power point. Namun dengan terciptanya kamera digital yang dapat merakam terus menjadi foto maka kerja-kerja fotografi lebih mudah.

Cuma waktu itu karyawan foto veteran masih belum mahu menerima kamera digitak kecil kerana seni binanya tidak menepati kehendak professional maka ianya tidak diterima. Apabila tercipta DSLR maka fotografi digital mengalami proses yang begitu pesat.
1b. Megapiksal (MPix)

MPix merupakan bacaan jutaan titik piksal pada foto digital. MPix ialah jutaan titik yang memberikan bacaan pada warna foto. MPix disusun pada foto digital yang akhirnya dapat dibaca sebagai imej tanpa dapat dilihat titiknya kecuali foto dibesarkan pada saiz maksimum.

Permulaan fotografi digital MPix ia dicipta dengan saiz yang kecil ialah itu hanya 1 MPix.

Kualiti foto pada kamera digital bergantung pada jumlah MPix yang digunakan. Lagi tinggi lagi baik mutunya.

MPix dibaca mengikut kiraan berikut:
1,2,3,4,5,6,7,8,10,12.

Namun begitu ada kamera yang memberikan bacaan seperti berikut:
1.5,10.6 MPix.

Kiraan MPix akan dijelaskan pada topic saiz imej dan kualiti. Dua komponen ini akan memberikan pemahaman sebenar dalam menentukan bagaimana foto digital boleh dihasilkan dengan bermutu. Justeru itu semakin tinggi jumlah MPix maka semakin baik foto yang dirakam.

Sekiranya menggunakan MPix yang kecil sekiranya foto dibesarkan maka kualiti foto akan pecah. Menggunakan MPix yang rendah foto yang dirakam tidak boleh dibesarkan mengikut kehendak kita.

Atikel ini berbayar. Untuk membaca artikel yang lengkap sila buat tempahan di.....Borang tempahan

Make a free website with Yola