Aktiviti dan Dunia Saya

Ceramah: Saya Jurufoto Makan Gaji

Saya akan mengadakan satu ceramah yang bertajuk: Saya Jurufoto makan gaji pada 19 Januari 2018. Penganjur: Perpustakaan Tun Sri Lanang UKM. Ceramah ini akan membicara bagaimana saya melalui detik-detik kehidupan dalam kerjaya sebagai Jurufoto dengan memperolehi kehidupan yang damai dan selesa walaupun tidak berpangkat besar. Ceramah ini diadakan menjelang persaraan saya pada April 2018.

Kepada yang berminat sila hubungi saya di emel: raaios@yahoo.com

10 November 2017

Allah masih menguji saya.......

.........Saya keciwa? Oh tidak.....saya tidak keciwa dan lemah semangat. Saya masih boleh bangun dan meneruskan kerjaya sebagai Jurufoto di UKM hingga April 2018! Kenapa saya harus keciwa, bukankah penyakit itu pemberian |Allah kepada saya. Allah tidak menghukum saya. Tetapi saya yakin Allah sayangkan saya dan hambanya. Saya bersyukur dengan anugerah penyakit ini membolehkan saya memohon ampun kepada-Nya. Saya masih mampu bertemu sesiapa saja untuk memohon ampun dan maaf.......

Sila baca di.....Allah masih menguji saya.......

09 November 2017

Penghargaan buat saya di Majlis Konvokesyen UKM Ke-45 2017.

Ketika bertugas di Majlis Konvokesyen UKM Ke-45 2017 hati saya tersentuh apabila Naib Canselor UKM YBhg. Prof. Tan Sri Dato’ Seri Dr. Noor Azlan Ghazali telah berbicara ringkas mengenai saya yang akan bersara tahun depan. Agak sentimental apabila beliau memeluk saya setelah memakai jubah rasmi Naib Canselor di bilik VIP. Tidak habis di situ, beliau memanggil saya mengadap Yang Teramat Mulia Dato’ Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Binti Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah sbelum sdiang ketujuh Majlis Konvokesyen itu. Apa yang lebih menarik dan terkejut saya dalam ucapannya Tan Sri telah memberi penghargaan buat diri saya dan penduduk daerah Sik dalam satu majlis yang gemilang itu.

Sila ihat video ini: https://www.youtube.com/watch?v=bGlMqwoIBog

10 Julai 2017

Seronokkah anda dengan Facebook?


Saya sudah bosan dengan Facebook (FB). Mungkin itulah resam manusia macam saya bila telah lama berada di FB sejak 2009. Diawal pembabitan saya di alam FB terasa amat seronok maka hingga kini saya telah ada lebih tiga ribu rakan. Malah rakan yang sudah meninggal dunia masih menjadi rakan saya. Kadang-kadang terasa pilu melihat ada orang menghantar ucapan ulang tahun kelahiran, sedangkan rakan itu telah meninggal dunia.

Kenapa saya amat mudah menerima permintaan menjadi rakan FB? Mudah saja ia adalah kerana atas keinginan untuk berkawan. Malah ada jauh dari itu kerana saya seorang karyawan foto yang beranggapan mereka ingin berkongsi perkara yang ada kaitan dengan fotografi.

Namun harus diberitahu, saya mempunyai prinsip dalam mengekalkan mereka dalam senarai rakan FB. Misalnya jika mereka ikhlas saya akan terus membiarkan sebagai senarai rakan. Namun jika sebaliknya saya akan menyahkan mereka malah akan terus menghalang  dari senarai rakan. Zalimkan?

Saya bukan sombong tetapi itulah prinsip saya dan mungkin boleh ditiru oleh anda. Malah selepas membaca tulisan ini anda boleh membuat keputusan samada mahu menjadi rakan atau tidak dengan saya.....

  • Ada rakan FB yang mengambil kesempatan meminta yang bukan-bukan. Misalnya baru kenal sudah mahu bertemu. Bukan mudah untuk membuat keputusan bertemu dengan seseorang yang kita hanya kenal dalam FB. Hati budi, atau kepercayaan bukan boleh dibentuk dengan masa yang singkat. Sedangkan rakan sekampung, sedarjah, sekuliah, sepejabat juga susah kita nak percaya, inikan pula rakan alam maya yang sukar dibaca body language. 
  •  Berhati-hati jika wanita cantik yang  ingin  menjadi rakan FB anda kerana ada sesetengahnya yang menyamar  dengan wajah cantik sedangkan dia menyamar untuk  menipu anda. Bayangkan selepas anda menerima dia menjadi rakan  wanita ini akan mengirimkan mesej  syahdu meminta bantuan. Jika dulu mereka menggunakan emel. Kini FB adalah media yang amat sesuai.Begitu juga jika anda wanita, jangan tergoda dengan rakan FB berwajah tampan.
  •  Kini, wujud pula ustaz yang meminta anda untuk meluluskan permohonan menjadi rakan. Selepas dia diterima menjadi rakan anda, ustaz ini akan mengirimkan mesej memohon bantuan kewangan untuk menampung pengajiannya. Ayatnya memang syahdu kalau anda tidak meneliti  dengan bijak maka anda pasti akan tertipu.


    Kisah ini saya timbulkan kerana ada pengalaman yang menarik apabila seseorang memintabantuan untuk meneruskan pengajiannya sejak januari 2017. Ketika itu saya sedang menerima rawatan di hospital kerana pembedahan.

  • Namun pada 9 Julai lepas saya menerima sekali lagi mesej beliau. Apabila saya cuba menyiasat siapa dia, tetapi pada profil FBnya tidak boleh baca apa-apa maklumat tentang dirinya. Kalau dia seorang yang jujur sudah pasti saya boleh lihat gambar atau apa saja aktiviti di FBnya. Setelah saya membalas dengan mengatakan gagal melihat profilnya setengah jam kemudian saya dapati beliau telah membuat tindakan block saya. Saya juga tidak dapat mengirimkan lagi mesej ke FBnya. Perbuatannya telah menjelaskan ketidak jujurnya beliau.


Anda boleh lakukan beberapa langkah keselamatan jika ingin aktif sebagai pengguna FB. Misalnya  lakukan privisi sahaja pada FB anda. Hanya rakan yang anda fikir jujur sahaja boleh membaca  FB itu. Sebab itu kepada anda yang aktif dengan jumlah rakan yang melebihi dua ribu rakan maka langkah-langkah keselamatan harus dilakukan. Misalnya kerap tukar no pin. Jangan biarkan komputer sentiasa on.

Menghalang  rakan FB mengetag gambar atau posting adalah langkah bijak. Pendek kata usah biarkan FB anda sentiasa terbuka seperti mana anda tidak kunci rumah atau kereta.

Kerap update gambar keluarga terutamanya anak-anak kecil juga amat merbahaya. Tambahan dengan status “Sayang jangan meragam ye.....papa tiada seminggu di rumah”. “Boy kerinduan pada papanya yang telah berpindah tempat kerja baru”.

Potret kereta anda dengan nombor pendaftaran juga merbahaya. Paparan rumah anda dengan nombor rumah atau ciri-ciri rumah juga merbahaya. Tahukah kita siapa rakan FB kita? Kita tak tahukan?

Itu antara pengalaman saya yang mampu dikongsi dengan anda. FB boleh jadi positif. FB mampu menjadi negatif. Maka keistimewaan anda boleh terserlah dalam FB. Malah anda mampu mengumpul ramai rakan FB, tetapi anda tidak mampu mengumpul rakan-rakan ketika berada dalam kesusahan.

Jangan jadikan FB sebagai media boleh membawa bencana apabila anda tersalah posting bersifat mengancam atau mengugut. Fikir baik-baik sebelum FB  menjadi bahan pemusnah.

Baca pautan yang berkaitan di Dunia Alam Maya: Media Sosial, Blog dan Laman Web
23 Jun 2017

Mari renungkan

Banyak kes jenayah samasa musim raya:

Kes-kes melibatkan kereta. Curi tayar. Pecah kereta. Potong saluran air injin.

Pecah rumah

Samun semasa di mesin ATM.

Samun di kedai emas.

Penipuan datang beraya.

AWASI DIRI ANDA SEPANJANG MASA.

Banyak kes masuk hospital:

Sebab terlebih makan bergula
Sebab banyak makan daging
Banyak makan makanan berlemsk.

Banyak kes sentap:

Gaji lewat.
Bonus tak dapat. Yang dapat tu bersyukur laaa
Kena balik kampung mertua.
Kereta baru JPJ belum lulus.
Tak dapat cuti
Puasa tak habis.....yang wanita rela je....Kalau nak penuh masa mak ngandung dulu minta ayah mengusahakan benih jadi lelaki😄

Yang harus kita insaf:

Ramadhan dah pergi.
Jangan terlalu bergembira.
Buat puasa 6 Syawal
Ganti puasa segera.
Cepat bayar zakat fitrah sebelum hari raya.
Bayar zakat harta dan zakat pendapatan
Perbanyakkan sedekah
Sebenar kita sering lebihkan raya jika dibandingkan dengan berpuasa

Antara yang sunat dilakukan ketika nak bermusafir:

Bermaafan dengan jiran dan anak isteri
Buat solat dua rakaat sebelum bergerak
Beri tazkirah ringkas kepada anak isteri kepentingan bermusafir
Bayar hutang
Mulakan dengan dengan doa selamat sebelum berangkat
Insaf dan redho dengan dugaan semasa bermusafir.
Berwasiat.

Sebenarnya jika tak banyak berubah ...macam sebelum Ramadhan itu tandanya kita tak dapat Lailatulqadar. Rugi. Tahun depat lipatkan usaha.

#aslidaripadasaya06 Jun 2017

Rahsia Al Quran

Abang ipar saya Ahmad bin Jamil orang biasa sahaja. Dulu dia bekerja buruh di ladang kelapa sawit. Sebelum bersara dia jadi mandur. Sebelum berpindah ke Kluang Johor dia seorang penoreh getah. Kerana desakkan hidup dia berpindah dan membawa kakak saya dan anak-anaknya.Minat abang Mad kepada Al Quran berputik sejak muda lagi. Ketika nama Haji Abdul Ghani Abdullah terkenal sebagai johan Qari Malaysia. Haji Abdul Ghani merupakan sepupu abang Mad. Abang Mad sering mengaji ikut kaset atau piring hitam. Bacaan Haji Abdul Ghani dan Haji Ismail Hashim adalah ikutan beliau.

Ketika menetap di Kluang abang Mad banyak mengikuti kelas membaca Al Quran dengan Qari di sana. Bacaan abang semakin baik.

Setelah bersara dari kerja estet kelapa sawit, abang Mad diberi tanggung jawab menjadi bilal dan guru mengajar Al Quran di sebuah estet di Kluang. Lumayan juga gaji yang beliau perolehi.

Selepas mencapai usia 65 tahun abang Mad tak boleh bekerja lagi. Rezekinya tetap ada. Ilmu pengajian Al Quran telah membuka peluang untuknya mengajar Quran dan menjadi Imam rakyat di Masjid Penjara Kluang yang terletak bersebelahan rumah beliau.

Pada tahun 2014 bersamaan 1435 abang Mad ditawarkan menunaikan fardu haji. Pada mulanya abang nak tolak setelah menolak pada tahun 2013 atas faktor kesihatan. Saya nasihatkan abang Mad jangan tolak lagi dengan alasan penyakit ni biasa bukan akan pulih 100%. Abang Mad bersetuju dengan nasihat saya.

Pengalaman abang Mad ketika di Madinah, beliau berpeluang menyemak bacaannya dengan guru Quran mengajar  di Masjid Nabawi. Kata abang Mad, Alhamdulillah bacaannya diperakui betul.

Apa istimewanya abang Mad sehingga saya bawa kisah ini agak panjang? Inilah berkat Al Quran. Abang Mad tak sekolah tinggi. Orang biasa je. Sekolah peringkat rendah pun tak habis kerana faktor kemiskinan sekitar tahun 60an dulu.

Syukur Alhamdulillah ketika abang Mad mengisi masa tuanya yang sudah lebih 70 tahun abang Mad dengan membaca dan mengajar Al Quran.

Sempena bulan Ramadhan, kisah ini wajib menjadi tauladan. Ambillah peluang keemasan ini walaupun tak dapat khatam satu Quran sebelum habis Ramadhan. Walaupun kita tak akan dapat peluang seperti abang Mad setidak-tidaknya kita dah berusaha untuk menjadi orang yang kenal Al Quran.


11 Ramadhan 1438

Allah masih menguji saya.......

......... Saya keciwa? Oh tidak.....saya tidak keciwa dan lemah semangat. Saya masih boleh bangun dan meneruskan kerjaya sebagai Jurufoto di...

Make a free website with Yola